CORPORATE
LATEST ANNOUNCEMENTS
Dernek Nasıl Kurulur
SIRA | DERNEK KURULUÅžU Ä°ÇÄ°N GEREKLÄ° BELGELER | ADEDÄ° |
1 | Gerçek veya tüzel en az yedi kurucu tarafından doldurulmuÅŸ ve imzalanmış KuruluÅŸ Bildirimi Formu | 1 adet |
2 | Dernek kurucuları tarafından her sayfası imzalanmış Dernek TüzüÄŸü, | 2 adet |
3 | Dernek kurucuları arasında tüzel kiÅŸiliklerin bulunması halinde; bu tüzel kiÅŸilerin unvanı, yerleÅŸim yeri ve kuruluÅŸ belgesi ile tüzel kiÅŸiliklerin organları tarafından yetkilendirilen gerçek kiÅŸi de belirtilmek kaydıyla bu konuda alınmış kararın fotokopisi, | 1 adet |
4 | Kurucular arasında yabancı dernek veya dernek ve vakıf dışında kar amacı gütmeyen kuruluÅŸlar bulunması halinde, bu tüzel kiÅŸilerin derneklere kurucu olabilmesine dair Ä°çiÅŸleri Bakanlığınca izin verildiÄŸini belirten dernek kurucuları tarafından imzalanmış yazılı beyan, | 1 adet |
5 | Kurucular arasında yabancı uyruklular varsa, bunların Türkiye'de yerleÅŸme hakkına sahip olduklarını gösterir belgelerin fotokopileri, | 1 adet |
6 | Yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişi veya kişilerin adı, soyadı, yerleşim yerlerini ve imzalarını belirten liste, | 1 adet |
7 | Dernek merkezinin (ikametgah) tapu kütüÄŸünde mesken olarak gösterilen yerlerde bulunacak olması halinde kat malikleri kurulunun oybirliÄŸi ile alacağı karar örneÄŸi (muvafakatname), | 1 adet |
- BüyükÅŸehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diÄŸer ilçelerdeki dernek kuruluÅŸ iÅŸlemlerinde yukarıda belirtilen belgeler birer arttırılarak verilir.
- Çocuk derneklerine tüzel kiÅŸiler kurucu veya üye olamazlar, Ayrıca, çocuk derneklerinde kuruluÅŸ bildirimine, kurucu çocukların yasal temsilcilerinin izni eklenir.
- Dernekler, kuruluÅŸ bildirimi ve eklerini mülki idare amirliÄŸine vermek suretiyle tüzel kiÅŸilik kazanırlar.
- Mülki idare amirliÄŸi tarafından dernek kuruluÅŸ bildirimi, gün ve saat belirtilmek suretiyle dernekler birimine havale edilir ve baÅŸvuru sahibine kuruluÅŸ bildirimi ve eklerinin alındığına dair (Dernekler YönetmeliÄŸi Ek-1 de örneÄŸi bulunan) Alındı Belgesi verilir.
- DerneÄŸin adı ve merkezi. (DerneÄŸinizin adı, daha önce kurulmuÅŸ olan bir derneÄŸin adından farklı olmak zorundadır.)
- DerneÄŸin amacı ve bu amacı gerçekleÅŸtirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri ile faaliyet alanı.
- DerneÄŸe üye olma ve üyelikten çıkmanın ÅŸart ve ÅŸekilleri.
- Genel kurulun toplanma şekli ve zamanı.
- Genel kurulun görevleri, yetkileri, oy kullanma ve karar alma usul ve ÅŸekilleri.
- Yönetim ve denetim kurullarının görev ve yetkileri, ne suretle seçileceÄŸi, asıl ve yedek üye sayısı.
- DerneÄŸin ÅŸubesinin bulunup bulunmayacağı, bulunacak ise ÅŸubelerin nasıl kurulacağı, görev ve yetkileri ile dernek genel kurulunda nasıl temsil edileceÄŸi.
- Üyelerin ödeyecekleri giriÅŸ ve yıllık aidat miktarının belirlenme ÅŸekli.
- Derneğin gelir kaynakları.
- DerneÄŸin iç denetim ÅŸekilleri.
- TüzüÄŸün ne ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirileceÄŸi.
- Derneğin feshi halinde mal varlığının tasfiye şekli.
- Dernek geçici yönetim kurulu üyelerinin adı, soyadı, görev ünvanı.
- Dernek tüzüÄŸünde kanunen belirtilmesi zorunlu hususlar dışında, Kanuna aykırı olmamak kaydıyla tüzükte yer alması istenilen diÄŸer hükümler eklenebilir.
Dernekler iÅŸletme hesabı esasına göre defter tutarlar. Ancak, kamu yararına çalışma statüsü bulunan dernekler ile yıllık brüt gelirleri beÅŸyüzbin TL’yi aÅŸan dernekler takip eden hesap döneminden baÅŸlayarak bilanço esasına göre defter tutarlar.
Åžubesi bulunan derneklerin bilânço esasına göre defter tutmaları halinde, birinci fıkrada belirtilen hadlere bakılmaksızın, bu derneklerin ÅŸubeleri de bilânço esasına göre defter tutarlar. Her halde dernekler ile ÅŸubelerinin aynı esasta defter tutmaları zorunludur.
Ä°ÅŸletme hesabı esasına göre defter tutan dernekler, yukarıda belirtilen hadde baÄŸlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutabilirler.
Bilanço esasına geçen dernekler, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düÅŸerlerse, takip eden yıldan itibaren iÅŸletme hesabı esasına dönebilirler.
Ticari iÅŸletmesi bulunan dernekler, ticari iÅŸletmeleri için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutarlar.
Dernekler tarafından tutulması zorunlu defterlerin temin edilerek kullanmaya baÅŸlanılmadan önce dernekler biriminden veya noterden onaylattırılmalıdır.
Dernekler aşağıda yazılı defterleri tutarlar.
Ancak, Alındı Belgesi Kayıt Defteri, DemirbaÅŸ Defteri ve Envanter Defterlerinin tutulması isteÄŸe baÄŸlıdır. Büyük Defterin onaylatılması zorunlu deÄŸildir.
a)İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
2)Üye Kayıt Defteri: DerneÄŸe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneÄŸe giriÅŸ ve çıkış tarihleri bu deftere iÅŸlenir. Üyelerin ödedikleri giriÅŸ ve yıllık aidat miktarları bu deftere iÅŸlenebilir.
3)Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4)DemirbaÅŸ Defteri: DerneÄŸe ait demirbaÅŸların edinme tarihi ve ÅŸekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düÅŸürülmesi bu deftere iÅŸlenir.
5)Ä°ÅŸletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere iÅŸlenir.
6)Alındı Belgesi Kayıt Defteri (EK- 10): Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
2)Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt ÅŸekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiÄŸi yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel TebliÄŸleri esaslarına göre yapılır.
Derneklerce tutulması zorunlu olan defterlerin dernekler biriminden veya noterden onaylı olması zorunludur.
Tutulacak defter ve kayıtların Türkçe olması zorunludur. Defterler mürekkepli kalemle yazılır.
Defterler bilgisayar ortamında da tutulabilir. Ancak form veya sürekli form ÅŸeklinde tutulacak defterler, kullanılmaya baÅŸlanmadan önce her bir sayfasına numara verilerek ve onaylatılarak kullanılabilir. Onaylı sayfalar kullanıldıktan sonra defter haline getirilerek muhafaza edilir.
Yevmiye defteri maddelerinde yapılan yanlışlar ancak muhasebe kurallarına göre düzeltilebilir. DiÄŸer defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak ÅŸekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veya ilgili bulunduÄŸu hesaba doÄŸrusu yazılmak suretiyle yapılabilir. Yanlış rakam ve yazının çizilmesi halinde, bu rakam ve yazıyı çizen tarafından paraflanır.
Defterlere geçirilen bir kayıt; kazımak, çizmek veya silmek suretiyle okunamaz hale getirilemez.
Karar defterinin sayfa sonunda imza için bırakılan bölümü hariç defterlerin satırları, çizilmeksizin boÅŸ bırakılamaz ve atlanamaz. Ciltli defterlerde, defter sayfaları ciltten koparılamaz. Tasdikli form veya sürekli form yapraklarının sırası bozulamaz ve bunlar yırtılamaz.
Derneklere ait belgeler, kaydedildikleri defterdeki kayıt sırasına uygun olarak numaralandırılır ve dosyalanarak saklanır.
Ä°ÅŸlemler, defterlere günlük olarak kaydedilir. Ancak, gelir ve gider kayıtları;
a)Ä°ÅŸlemlerin, iÅŸin hacmine ve gereklerine uygun olarak muhasebe düzeni ve güvenliÄŸini bozmayacak bir süre içinde kaydedilmesi ÅŸarttır. Bu gibi kayıtlar on günden fazla geciktirilmez.
b)Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fiÅŸleri ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan belgelere dayanarak tutan derneklerde, iÅŸlemlerin bunlara kaydedilmesi, deftere iÅŸlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, iÅŸlemlerin esas defterlere kırkbeÅŸ günden daha geç intikal ettirilmesine imkan vermez. Dernek defterlerinin denetim amacıyla istenmesi halinde, kırk beÅŸ günlük sürenin dolması beklenmeden kayıtların iÅŸlenmesi zorunludur.
Talepte bulunmaları halinde, Spor Genel MüdürlüÄŸünce tescil edilmiÅŸ spor kulüplerinin (vergi kanunları uyarınca defter tutma yükümlülüÄŸü bulunan iktisadi iÅŸletmeleri hariç) farklı tarihleri kapsayan hesap dönemini kullanmalarına Ä°çiÅŸleri Bakanlığınca izin verilebilir.
B-Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak Alındı Belgelerinin bastırılması
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak Alındı Belgeleri (EK- 17)’de gösterilen biçim ve ebatta yönetim kurulu kararıyla bastırılır
Bastırılan alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları ile diÄŸer baskı iÅŸlerinde kusur bulunup bulunmadığı, sayman üyece kontrol edilir. Kontrolde hatalı olduÄŸu ortaya çıkan cilt veya formlar geri verilerek aynı miktarda yenisi bastırılır. Alındı belgeleri, matbaadan sayman üye tarafından bir tutanak ile teslim alınır.
Dernek saymanınca teslim alınan alındı belgelerinin tamamı, numarası en küçük olan alındı belgesi cildinden baÅŸlamak üzere defterin yalnızca baÅŸlangıç, bitiÅŸ ve serisi sütunları doldurularak, her bir satırda bir alındı belgesi cildi gösterilecek ÅŸekilde alt alta yazılmak suretiyle kaydedilir. Defterin diÄŸer sütunları, alındı belgesi ciltlerinin gelir tahsil edecek kiÅŸilere teslim edilmesi veya teslim edilen alındı belgesi cildinin iade edilmesi sırasında doldurulur.
Alındı belgeleri, gelir tahsil etme görev ve yetkisine sahip bulunanlara, sayman üyelerce imza karşılığı verilir ve kullanıldıktan sonra imza karşılığı geri alınır. Bu iÅŸlemler Alındı Belgesi Kayıt Defterinde gösterilir.
Alındı belgeleri, sabit boyalı sert veya sivri uçlu tükenmez kalemle okunaklı bir biçimde silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulur. Ödemede bulunana asıl yaprak koparılarak verilir, koçan kısmı ciltte bırakılır. Düzenleme sırasında hata yapılırsa, hatalı belge yaprağı ödemede bulunana verilmez. Asıl ve koçan yaprakların üzerine “Ä°PTAL” ibaresi yazılıp her ikisi koparılmadan ciltte bırakılır.
Form ÅŸeklinde bastırılan alındı belgeleri, elektronik sistemler aracılığıyla doldurulduktan sonra aslı ödemede bulunana verilir; sureti dosyasında muhafaza edilir.
Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kiÅŸinin görevinden ayrılması, ölümü, iÅŸine veya görevine son verilmesi, derneÄŸin kendiliÄŸinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde, verilmiÅŸ olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.
Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kiÅŸiler, tahsil ettikleri paraları otuz gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneÄŸin banka hesabına yatırırlar. Ancak, tahsilatı 2005 yılı için 1000.- YTL’yi geçenler, 30 otuz günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayı en geç iki iÅŸ günü içinde dernek saymanına teslim ederler veya derneÄŸin banka hesabına yatırırlar.
Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fiÅŸi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeler için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası düzenlenir. Bu kapsamda da bulunmayan ödemeler için Ek-13’te yer alan Gider Makbuzu veya banka dekontu gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.
Dernekler tarafından kiÅŸi, kurum veya kuruluÅŸlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ek-14’te yer alan Ayni Yardım Teslim Belgesi ile yapılır. KiÅŸi, kurum veya kuruluÅŸlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ek-15’te yer alan Ayni Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilir.
Bu belgeler; Ek-13, Ek-14 ve Ek-15’te gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form ÅŸeklinde, dernekler tarafından bastırılır. Form veya sürekli form ÅŸeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.
Bastırılan belgelerin adedi ile seri ve sıra numaralarının, onbeÅŸ gün içinde basımevleri tarafından mülki idare amirliÄŸine bildirilmesi zorunludur.
Ä°ÅŸletme hesabı esasına göre kayıt tutan dernekler yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler YönetmeliÄŸi EK- 16’da ) gösterilen biçimde “Ä°ÅŸletme Hesabı Tablosu” düzenlerler.
Bilanço esasına göre defter tutan derneklerin yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel TebliÄŸlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosunu düzenlemeleri yeterlidir.
Yönetim kurulunca, karar defterinde alınan karar ile üyeliÄŸe kabul edilmiÅŸ bulunanlar dernek üyesi olurlar. ÜyeliÄŸe kabul kararının tarih ve sayısı ile üyenin kimlik bilgileri ve aidat ödentileri üye kayıt defterine kayıt edilir.
Yazılı olarak yapılacak üyelik baÅŸvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde karara baÄŸlanır ve sonuç yazıyla baÅŸvuru sahibine bildirilir. BaÅŸvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliÄŸi kendiliÄŸinden sona erer.
Hiç kimse, dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.
Tüzükte üyelerin çıkarılma sebepleri gösterilebilir.
Tüzükte çıkarma düzenlenmemiÅŸse üye, ancak haklı sebeple çıkarılabilir. Bu çıkarma kararına, haklı sebep bulunmadığı ileri sürülerek itiraz edilebilir.
b)Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüÄŸü hallerde veya dernek üyelerinden beÅŸte birinin yazılı isteÄŸi üzerine otuz gün içinde olaÄŸanüstü toplanır.
Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çaÄŸrılır.
Toplantı, çoÄŸunluk saÄŸlanamaması sebebinin dışında baÅŸka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çaÄŸrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. Ä°kinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çaÄŸrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı yeter sayısı saÄŸlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu baÅŸkanı veya görevlendireceÄŸi yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı saÄŸlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir baÅŸkan ve yeteri kadar baÅŸkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluÅŸturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliÄŸinin saÄŸlanması divan baÅŸkanına aittir. Genel kurul, gündemdeki konuların görüÅŸülerek karara baÄŸlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu ÅŸahsen kullanmak zorundadır.
Toplantıda görüÅŸülen konular ve alınan kararlar bir tutanaÄŸa yazılır ve divan baÅŸkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diÄŸer belgeler yönetim kurulu baÅŸkanına teslim edilir. Yönetim kurulu baÅŸkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Mahkemece kayyım atanması veya Medeni Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilme yapılması halinde, bu maddede yönetim kurulana verilen görevler bu kiÅŸiler tarafından yerine getirilir.
Bu bildirime;
b)Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmışsa, tüzüÄŸün deÄŸiÅŸen maddelerinin yeni ve eski ÅŸekli ile dernek tüzüÄŸünün son ÅŸeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneÄŸi.
Genel kurul sonuç bildirimleri, dernek yönetim kurulu tarafından yetki verilen bir yönetim kurulu üyesi tarafından da yapılabilir. Bildirimin yapılmamasından yönetim kurulu baÅŸkanı sorumludur.
Sandığı bulunan dernekler, sandıklarına ait genel kurul sonuç bildirimini bu maddede belirtilen usulde mülki idare amirliÄŸine bildirirler.
Genel kurul sonuç bildirimi ve eklerinin mevzuata uygunluÄŸu dernekler birimlerince incelenir. Varsa, eksiklerin veya hataların giderilmesi ilgili derneklerden istenir. Eksiklik ve hataların giderilmemesi veya konusu suç teÅŸkil eden fiillerin tespit edilmesi halinde gerekli yasal iÅŸlem yapılır.
Åžubeler, mülki idare amirliÄŸine verecekleri beyannamelerin birer örneÄŸini baÄŸlı bulundukları derneÄŸe de vermekle yükümlüdürler.
I-DeÄŸiÅŸikliklerin bildirilmesi
Genel kurul toplantıları dışında dernek organlarında meydana gelen deÄŸiÅŸiklikleri Dernekler YönetmeliÄŸi EK- 25’te bulunan) “Dernek Organlarındaki DeÄŸiÅŸiklik Bildirimini “
Doldurmak suretiyle, deÄŸiÅŸikliÄŸi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliÄŸine bildirmekle yükümlüdürler. Bu belgeler, büyükÅŸehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diÄŸer ilçelerde bulunan dernekler tarafından iki suret olarak verilir.
Dernek tüzüklerinde yapılan deÄŸiÅŸiklikler de tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, (Dernekler YönetmeliÄŸi EK- 3’te bulunan) “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” ekinde mülki idare amirliÄŸine bildirilir.
Bu form, büyükÅŸehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diÄŸer ilçelerde bulunan dernekler tarafından iki suret olarak verilir.
Türk Hava Kurumunun, Türkiye Kızılay DerneÄŸinin ve Kamuya Yararlı Derneklerin Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri için Ä°çiÅŸleri Bakanlığına, bunların Åžube BaÅŸkanları için bulundukları Ä°l Valiliklerine, Türk Hava Kurumu ile Türkiye Kızılay DerneÄŸinde görev alanlar için Kurum ve Dernek Genel BaÅŸkanlığına,
Bu göreve baÅŸlama tarihini izleyen bir ay içinde mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.
Mal bildiriminde bulunacak olanların kendilerine, eÅŸlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları ile 1 inci derece Devlet Memurlarına yapılan aylık net ödemenin beÅŸ katından fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diÄŸer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle bunların kaynakları, borçları ve sebepleri bu mal bildiriminin konusunu teÅŸkil eder.
Mal varlığında önemli bir deÄŸiÅŸiklik olduÄŸunda bir ay içinde,
Görevin sona ermesi halinde, ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde,
Görevlere devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Åžubat ayı sonuna kadar,
L-DerneÄŸin Ä°ç Denetimi
Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarına denetim yaptırabilir.
Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüÄŸünü ortadan kaldırmaz.
DerneÄŸin denetleme kurulu; derneÄŸin tüzüÄŸünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleÅŸtirilmesi için sürdürüleceÄŸi belirtilen çalışma konuları doÄŸrultusunda faaliyet gösterip göstermediÄŸini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüÄŸüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüÄŸünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.”