CORPORATE
LATEST ANNOUNCEMENTS
STK’ların Siyasi Yapılar Üzerinde Tesir Gücü Zayıftır
- 19 Aralık 2022
Sivil Toplum KuruluÅŸları, seçim zamanlarında siyasilerin arka bahçesi gibi kullanılır hale geliyor.
.
Hafta sonu Ä°stanbul Zeytinburnu’nda bulunan Ä°BB Sosyal Tesislerinde, kısa adı DUSODER olan Dünya Sosyologlar DerneÄŸi’nin düzenlediÄŸi “2023 Vizyonu” konulu etkinliÄŸi vardı. Bu etkinlik aynı zamanda hem Dusoder Genel BaÅŸkanı, Necdet TOPÇU himayesinde gerçekleÅŸtirildi. Milli Yol Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcılarından Yunus EKŞİ ve Fehim KAYNAR etkinliÄŸe iÅŸtirak edip kısa konuÅŸma gerçekleÅŸtirdiler.
.
Açılış konuÅŸmasına “bu zamana kadar yapılamayanı yapıp, meslek yasa tasarısını hazırladık. Meclise sunacacağımızın müjdesini veriyorum” diyerek baÅŸlayan Necdet Topçu sözlerine ÅŸöyle devam etti.
.
Dusoder olarak topluma ulaÅŸmak için aile danışmanlık merkezi kurduk ve toplumu ilgilendiren birçok alanda eÄŸitimler verdik vermeye de devam ediyoruz. Topluma ulaÅŸmak için basılı dergi de çıkardık. Ortak Akıl DerneÄŸi kurucusu ve aynı zamanda Milli Yol Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcısı olan Fehmi Kaynar beyle de ortak birçok toplumsal proje üzerinde çalışıp kısa zaman da hayata geçireceÄŸiz. Toplumsal meselelere hep birlikte el attığımızda çok ÅŸeyler yapabileceÄŸimizi ve baÅŸarabileceÄŸimizi hissediyoruz. Ama sizlerinde yanımızda olduÄŸunu görmek istiyoruz. Bunu Nasreddin Hoca’nın Timur’la olan fil hikayesine benzetiyoruz. Bu hikaye de size vermek istediÄŸimiz mesaj ÅŸudur. Bize destek verip arkamızda olursanız bizde yapmak istediklerimizi duyurabiliriz. Destek olmazsanız yaptığımız çalışmalar kendi çerçevesinde kalır. etkileÅŸimde olamayacağı için gerçekleÅŸemez.
.
2023 de meslek yasa tasarısını meclise götürüp çıkartmamız gerekiyor. EÄŸer çıkartamazsak meseleyi kurumlarda deÄŸilde sadece burada konuÅŸur dururuz. Bu yasayı çıkarabilirsek ikinci adımda Sosyologlar BirliÄŸi ve Sosyologlar odasını kurmak olacaktır. Tıpkı Barolar BirliÄŸi, Tabipler odası gibi bir üst hüvviyete bürünecektir. Böylelikle de topluma yönelik sosyoloji alanında kaliteli çalışmalarında gerçekleÅŸmesine zemin oluÅŸur.
.
Bugün ABD ve Avrupa da mühendis ve mimarları vasat, sosyologları ise daha üst kimlik olarak kabul edilirler. Çünkü sosyologlar toplumsal yapılanmanın organizasyonunu yapabilecek nitelikteki bir meslek mensubudur. Biz bu deÄŸerlere ulaÅŸabilmek için mücadele etmek zorundayız. Bunları yapmadığımız takdirde hem ülkeye hem topluma hemde kendimize dair umutlarımız tükenir. Toplumun %13’ü fizyolojik rahatsızlıklara karşı karşıyadır. Ama bu toplumun %83’ise ruh saÄŸlığı ile ilgi sorunlar yaÅŸamaktadır. Ruh saÄŸlığı yaÅŸayan toplumun bir ÅŸey üretmesi mümkün deÄŸildir. Ä°liÅŸkilerinde saÄŸlam yürümeleri mümkün deÄŸildir. Bu gerek iÅŸ, arkadaÅŸ, eÅŸ baÅŸta olmak üzere hepsinde böyledir. Buna sebep olan ise sistemden ve insandan kaynaklanan sorunlardır. Birde en önemlisi amaçtan kaynaklanan sorunlardır.” diyerek sözlerini tamamladı.
.
Necdet Topcu’dan sonra Milli Yol Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Yunus EKŞİ’de yaptığı konuÅŸmasına sivil toplum kururuluÅŸlarının önemine ve siyasete etkileri içerikli konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi.
.
“Türkiye’de yeni bir takım açılımların yapılabilmesi için belki de tüm sivil toplum kuruluÅŸlarının bir elekten de geçmesi gerekiyor. Ülkedeki sivil toplum kuruluÅŸları 125 bine kadar yükselmiÅŸti. Son rakamlara göre sayı 101 bine kadar düÅŸtü. Bunlardan 4500’ü aktif olsada adam gibi çalışanların sayısı 2 bini geçmiyor.
.
Her yerde sivil toplum kurululuÅŸu adı altında insanımız organize edilirken, siyasilerin de geleceÄŸe yönelik zemin oluÅŸturma ve oy potansiyeli yatırımı olarak gördüklerini gözlemlemekteyiz. Bu tespiti yaparkende Milli Yol Partisi olarak genel seçimlere girecek olsakta, sivil toplum kuruluÅŸlarını bu baÄŸlamda bir oy potansiyeli olarak görmüyoruz. Zaten siyasete giriÅŸimiz ve partimizi oluÅŸturmamızdaki temel amacımız toplumun sorunlarını kalıcı olarak çözmektir. Günümüzde toplumun siyasal anlamda sorunlarını çözebilmek için de toplumda deÄŸer ve proje üreten sivil toplum kuruluÅŸlarıyla kaçınılmaz olarak beraber çalışmak zorunluluktur. Onların üreteceÄŸi eÄŸerli projeleri siyasete taşımak zorundasınız. Onların öngörülerini toplumun ve ülkenin menfaatine olacağı için siyasete taşımak zorunluluktur.
.
Hatırladığım kadarıyla bu konuyla ilgili Dünya Sosyologlar DerneÄŸi’nin ‘Her mahalleye bir sosyolog ve bir psikolog’ adını verdiÄŸi bir projesi vardı. Bu projeyi Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu seçim kampanyası sürecinde siyaseten kullandı. Seçimden sonra Dünya Sosyologlar DerneÄŸi bu proje ile ilgili kendisine gitti ama kapılar yüzlerine kapandı. Siyasiler, seçim kampanyalarında bunun gibi ses ve oy getirecek bir çok projeyi alıp kendi vaatleriymiÅŸ gibi tepe tepe kullanıyorlar. Sonrasında bunu yerine getirmeye gelince de yerel ve merkezi kadrolarında partisinin insanlarını istihdam ederek farklı noktalara taşıyorlar.
.
Bunu ÅŸunun için söylüyorum; Dünya sosyologlar derneÄŸi diÄŸer siyasi partilerlede temas kurup, proje götüren ve neler yapması gerektiÄŸi ile ilgili toplumu aileden baÅŸlayarak yeniden inÅŸa etme projelerini sunduklarını biliyorum.
.
Bu baÄŸlamda açık yüreklilikle ÅŸunu söyleyeyim… Milli Yol Partisi, sadece Dünya Sosyologlar DerneÄŸi’nin üreteceÄŸi projelere deÄŸil, tüm sivil toplum kuruluÅŸlarının üreteceÄŸi projelere de kılavuzluk yapacaktır. Fakat diÄŸer bütün siyasi partilerden farklı olarak, kendimizi tanımlarken aynı zaman büyük bir siyasi toplum kuruluÅŸu olduÄŸumuzuda ilan ediyoruz. Dolayısıyla hangi siyasi görüÅŸ ve fikriyattan olursa olsun, milletimizin temel deÄŸer ve kıstaslarına sadakat gösterildiÄŸi sürece, o insanları, kurum ve kuruluÅŸlarını başımızın üstünde taşırız. Toplumun her kesimiyle rahatça görüÅŸen ve parti sözcüsü bir kardeÅŸiniz olarak bunları burada bir taahhüd olarak söylemiÅŸ olayım. Bu konuda yapmış olduÄŸumuz temaslar hep bu deÄŸersayımı üzerinedir. Dünya Sosyologlar DerneÄŸi’nin bu vizyonunu da benimsemiÅŸ bir siyasi parti olarak, önümüzdeki günlerde de “100. yılda 100 proje” ile milletimizle de buluÅŸacağız.
.
Siz eÄŸer siyasi partilerin kapılarına gider el pençe durursanız hiçbir ÅŸey alamazsınız. Gücünüzün kıymeti deÄŸerini iyi bilin. Siyasi partileri toplumla beraber yürütecek güç sizsiniz. Siyasi partilerde yeni yüzyılda kaçınılmaz olarak sizinle yürümek zorundadırlar artık. Bu baÄŸlamda bizim de bir iddiamız var. Partilere bölünmüÅŸ insanlarımızın fikri yapılarını bütün milletimizin ve devletimizin menfaatine olacak ÅŸekilde Meclis çatısı altında bir araya getirmektir” diyerek sözlerini tamamladı.
.
.
Milli Yol Partisi STK lardan Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Fehmi Kaynar, etkinlikte yaptığı konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi;
.
“Tüm insanlarımız yaÅŸadığı ülkenin sorunlarına kayıtsız kalmamalıdır. Mutlaka herkez en az bir Sivil Toplum üyesi olmak zorunda. Sivil toplum temsilcileri de daha etkin olanlar siyaset alanına girmelidir. Toplumsal sorunlarılarımızın çözüme yönelik daha etkili bir birey olarak kendilerine düÅŸen bir görev olduÄŸu bilincinde olmalıdırlar.
.
OECD ülkelerinde sivil toplum katılımı %33 seviyesinde. Ä°sviçre bu oran %54 dür. Bu da ortalama herkezin 5-6 dernek ve sivil toplum kuruluÅŸlarına katkı saÄŸlamakta olduÄŸunu gösteriyor. Bizim toplumumuzda ise sivil toplama katılım oranı %7 gibi düÅŸük bir seviyededir. Bu oran hızla DüÅŸmeye devam etmektedir. Ülkemizde pandemi öncesi toplam dernek sayısı 125 bin civarında idi. Günümüzde ise bu rakam 101 bine gerilemiÅŸtir. Sonuç olarak sivil toplum kuruluÅŸlarına katılım oranı gittikce hızla düÅŸmektedir.
.
Toplumumuzda sosyal gönüllülük bilincı maalesef çok yetersiz seviyelerdedir.
.
Bu duyarlılığı yapamamış olmamaızın baÅŸlıca nedenleri olan geçim sıkıntısı ve kendi dertleri uÄŸraÅŸmaktan dolayı sosyal konuları harcayacak sinerjisi kalmıyor. Bu durumda toplum olarak dert ve sorunlarımız bitmiyor diye devamlı ÅŸiyateçi oluyoruz. Siyasete de katılmayıp, yönetimden ve idarecilerden ÅŸikayetçi olunuyor. Ancak sorunların çözüm merkezleri ise siyaset mekanizmasında olduÄŸuna göre bunlara etki edebilmek için herkesin bir deÄŸil birkaç tane derneÄŸe üye olmalıdırlar. Sivil toplum kuruluÅŸlarında yönetici olanlar ise katılımcılarından aldığı güçle ve onlarında sesi ve temsilcisi olmak adına mutlaka siyasete girmelidirler.
.
Bunu yapmadıklarında siyaset ve idare sorunlarımızı çözmede liyakatli olmayanlara ve suistimalcilere fırsat doÄŸuyor. Dolayısıyla bunun cefasınıda hep birlikte çekiyoruz. Bu cefayı hem kendimiz hem milletmiz hemde gelecek kuÅŸaklarımızın çekmemesi için siyasi alanlarda etkili olmak zorundayız.Tabiki temiz siyasi anlayış çok önemlidir.
.
Siyasi alanların Ebubekirlere, Ömerlere ve Alilere çok ihtiyacı olduÄŸunu asla unutulmamalıdır. Milli yol Partisi de bu amaçla yola çıkmış doÄŸru adrestir” diyerek sözlerini tamamladı.